Sveikos mitybos principai pagal Ilkos Rae Adams knygą SUPERMAISTAS (knygą apžvelgia MONŲ MONAI)
Lapės Mėlynakės užrašuose vėl svečiuojasi Milda ir Dovilė iš tinklaraščio monų monai. Šįkart jų skvarbaus žvilgsnio dėmesio centre – Ilkos Rae Adams knyga SUPERMAISTAS. Smalsu sužinoti, koks verdiktas? Skaitykite apžvalgą ir viską išgirsite iš pirmų lūpų!
Po A. Pauliukevičiaus knygos „Tobulesnis kūnas“ šią knygą atsivertėme labai atsargiai, bet nuo pirmų puslapių ji mums patiko, vertėme ir vertėme toliau ir nors turime kelis pastebėjimus, bet knyga išties smagi ir gera.
Nuo savo asmeninės istorijos iki sveikos mitybos taisyklių
Iš pradžių autorė papasakoja apie savo istoriją iki sveikos mitybos (mums, kaip visada, ji patiko:), o tada pereina prie sveikos mitybos taisyklių. Išskiria savo atrinktus supermaistus – kaip ir A. Pauliukevičius akcentuoja baltyminį maistą (lašišą, kiaušinius, jautieną). Ir pereina prie angliavandenių – akcentuoja, kad daržovės yra labai svarbios sveikai mitybai (ačiū jai) – ir vardina savo išskirtas sveikiausias daržoves, vaisius, uogas ir grūdus, vaistažoles ir prieskonius (su paaiškinimais, kodėl kuris maistas yra naudingas). Žodžiu – viskas pakankamai teisingai ir gražiai :). Ypač po praėjusios knygos, mums ji kaip atgaiva :). Autorė tikrai skatina įprastai sveikus mitybos principus, gal kaip itin mylinti sportą daugiau akcentuoja angliavandenius, bet ir čia manom, jog viskas teisinga.
Vienintelis trūkumas – ne visi receptai turi nuotraukas
Na ir prasideda receptai – vienintelis trūkumas, kad tikrai ne visi receptai turi nuotraukas. Galbūt mes čia esam labai jau jautrios, bet tiesiog, kai skaitai receptą, ne visada taip jau gerai įsivaizduoji, kas ten turėtų gautis, o mums dar ir be nuotraukos išvis sunku būna patiekalo užsinorėt :).
Patogu sekti maisto medžiagų kiekį
Beje, receptai su maisto medžiagų kiekiais: baltymai, angliavandeniai, riebalai, ląsteliena ir cukrus išvardinti prie kiekvieno patiekalo. Kiek tikrinome patiekalų – dauguma mūsų paskaičiavimais sutapo, nors visgi manome, kad tiek skaičiai orientaciniai, tiesiog daugiau mažiau įsivaizduoti ar patiekalas turi daug baltymų/riebalų, o gal angliavandenių.
Dar nematyti receptai
Tikrai labai patiko receptai – radom nematytų (nors tikrai esame receptų knygų fanės!) ir tikrai įdomių, sveikų. Pavyzdžiui, pradedant bolivinių balandų koše su kriaušėmis ir pistacijomis, batatų blyneliais pusryčiams, salotų suktinukais su bananais ir kokosais ir baigiant batatų štrudeliu, liesais braškiniais keksais iš grūdėtos varškės.
Sveikos mitybos idėjos vaikams
Na ir tada, kai atrodo jau bus viskas – atsiverčiam ir ten sveikos mitybos idėjos vaikams! Opa! Tiesą pasakius skyrelis trumpas ir receptų nedaug, bet mes autorei uždedam didelį pliusą:) O dar po jų yra skyriai sukčiavimo dienoms ir vakarėliams – bet abiejuose pakankamai sveiki pasirinkimai (ypač patiko bolivinių balandų traškučių receptas – nebandėm, bet pasisekė, jog prie jo yra nuotrauka ir tikrai atrodo skaniai:)
Atsakymai į šimtą klausimų
O paskutinis knygos skyrius – autorės atsakymai į šimtą klausimų:) nors skaitant kartais atrodo, kad tų klausimų truputį “prikurta” daugiau nei natūraliai kilo, BET tikrai daug tiek įdomių klausimų, tiek įdomių atsakymų. Galbūt, teisybės dėlei, ne visur atitinka faktus (tarkim mūsų žarnyne tikrai yra daugiau nei 400 rūšių bakterijų), bet į lankas nenutolsta ir tikrai motyvuojančiai, kartais į užpakalį spiriančiai autorė į visus klausimus atsako.
MŪSŲ VERDIKTAS: verta pirkti.