Kulinarija

Garsios tinklaraštininkės ir knygos „Kakė Makė. Receptai“ autorės siūlo idėją: paverskite virtuvę žaidimų aikštele

Kiaušinyje išsivolioję prancūziški skrebučiai, jautienos ir cukinijų pasimatymas kebabinėje, sriuba, kurioje morka kutena moliūgą, pyragu tapti svajojantis obuolių ir varškės apkepas. Norite dar daugiau netikėtumų virtuvėje? Tuomet griebkite knygą „Kakė Makė. Receptai“ ir stačia galva nerkite į maisto įdomybių kelionę, kurią kartu su Kake Make sugalvojo mitybos specialistė, tinklaraščio „Sveika ir gardu“ autorė Indrė Trusovė bei maisto entuziastė, tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

„Vaikai apie sveiką maistą supranta tiek, kiek jų tėvai stengiasi, kad vaikai suprastų, – įsitikinusi dietistė I. Trusovė. – Jei tėvai valgo tik koldūnus su grietine, jų vaikai praranda galimybę išmokti sveikai maitintis. Vaikai – mūsų veidrodžiai. Jei norime įskiepyti gerus įpročius, pirmiausia reikia pradėti nuo savęs. Ir kuo greičiau!“

Du vaikus – dukrą Amandą ir sūnų Deną auginanti mama savo virtuvės be jų neįsivaizduoja. Ji pasakoja, kad Amanda, būdama vos dvejų, jau norėdavo maišyti tešlą. Šiandien ji mamai padeda daugiau, juo labiau kad Indrė nė kiek nesirūpina dėl išteptų suknelių, išpurvintos kėdės ar miltais nubarstytų grindų. Nėra geresnio laiko kaip tėvų ir vaikų šėlionės virtuvėje. Svarbu tik tai, kad tėvai patys norėtų linksmai su vaikais leisti laiką, maistą ne tik ragauti, bet ir apie jį kalbėti. Pavyzdžiui, išsiaiškinti, kad žirniai, lęšiai ir pupelės nėra kruopos, kad baltymai yra mūsų kūno pagrindinė statybinė medžiaga, o jei nori užaugti stiprus ir sveikas, būti vikrus ir energingas, kasdien turi gerti daug vandens.

Abi Kakės Makės pašnekovės Indrė ir Kristina sako, kad didžiausias iššūkis receptuose buvo suderinti sveiką ir skanų maistą. „Esu daržovių maskavimo ekspertė“, – juokiasi Kristina ir išduoda, kad jos sūnus Benas visiškai nevalgo daržovių. Užtat mamos kukuliuose – pusė mėsos, pusė daržovių, o makaronai maudosi trintų brokolių padaže. „Ir iš kitų mamų gaunu atsiliepimų, kad mūsų receptų knyga padeda, kai išsenka fantazija ir reikia įkvėpimo“, – sako Kristina. Ji įsitikinusi, kad vaikų maiste yra būtinas balansas tarp skonio ir sveikos mitybos.

„Nei suaugęs, nei vaikas pasimėgaudamas nevalgys garintų brokolių ir be druskos ar prieskonių paruoštos vištienos. Tačiau mes visada galime rinktis sveikesnį aliejų, viso grūdo miltus vietoj paprastų, ruduosius ryžius vietoj baltųjų. Ir būtinai sugalvokime savo patiekalams pavadinimus, vaikams jie daro ne mažesnį įspūdį nei patiekalo vaizdas“, – pataria Kristina. Jos dvejų dar neturintis sūnus Benas mamą įpratęs matyti virtuvėje.

„Auginame pirmąjį Lietuvos „Michelin“ šefą, – juokauja Kristina ir pasakoja sūnų nuo mažų dienų pažindinanti su maisto produktais, įrankiais ir įvairiais patiekalais. „Benas jau supranta, kad keksiukai skaniau už košę, bet stengiamės valgyti ir tą, ir tą. Receptus knygai rinkau ne tuos, kurie man patinka, bet tuos, kurie galėtų pasirodyti įdomūs visai šeimai – ir tėvams, ir vaikams“, – sako ji, o knygos bendraautorė Indrė pritaria: „Mūsų šeimoje yra tradicija išmėginti naujus patiekalus, labai tikiuosi, kad knyga, kurią parašėme, ir kitas šeimas įkvėps nuotykiams virtuvėje.“

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė į nuotykius virtuvėje kviečia ir savo sūnų. Benui patinka kuistis iš šaldytuvo ištrauktoje daržovių dėžėje, o mamai visai nebaisu, kad sūnus krimstelės žiedinio kopūsto ar agurko – Kristina daržoves prieš dėdama į šaldytuvą nuplauna, paruošia valgyti. „Bet kokia pažinimo forma yra naudinga, – ji įsitikinusi. – Kuo daugiau tėvai sugalvos veiklos virtuvėje, tuo vaikai greičiau pajus norą patys gaminti ir ragauti, ką pagamino“, – neabejoja. Indrės namuose bene svarbiausia taisyklė – valgome visi kartu. Bent jau vakarienę. Ir būtina suvalgyti visas patiektas daržoves.

„Mudu su vyru niekada nevalgome to, ko negalėtume duoti savo vaikams, – sako Indrė. – Negaliu suprasti mamų, kurios kerta saldainius, o šalia stovintiems vaikams sako: „Fu, kaka, tau negalima!“ Sveikos mitybos specialistė įsitikinusi, kad tėvai privalo būti pavyzdžiu savo vaikams, – štai todėl receptų knygoje surinkti patiekalai tinka visai šeimai. Net jei tai – šokoladas, pyragaičiai ar sveikuoliški traškučiai.

Knygos „Kakė Makė. Receptai“, kurią išleido leidykla „Alma littera“, autorės sako, kad rašyti vaikams yra daug didesnė atsakomybė nei suaugusiesiems. Receptų autorėms teko išlaikyti „Sveika, bet gardu“ balansą. „Rašydama vaikams, turi būti nuoširdi, jiems įspūdžio nedaro nei mano, nei Indrės tinklaraštis, populiarumas ar tai, kad esame žinomos. Kur kas labiau, kad mudvi esame Kakės Makės draugės ir kartu norime žaisti smagų žaidimą virtuvėje“, – sako Kristina, o Indrė kviečia susitikti knygos „Kakė Makė. Receptai“ pristatyme Vilniaus knygų mugėje.

Indrė, Kristina, Kakė Makė ir Netvarkos nykštukas mažųjų virtuvės šefų lauks penktadienį, vasario 25 d. 15 val. Jaunųjų skaitytojų salėje. O kol Knygų mugė ir pasimatymas ateis, Kakė Makė siūlo kartu su tėvais išsivirti skanios ir sveikos sriubos.

Sriuba „Morka kutena moliūgą“

Švelni trinta sriuba visada skani, o jei dar pagardinta visų vaikų mėgstamu riešutų sviestu, geriau nebūna! Kiekvienas šaukštas – lyg šiltas ir jaukus apkabinimas.

4 porcijoms reikės:

1 valgomojo šaukšto kokosų aliejaus
1 mažo svogūno
2 skiltelių česnakų
2 cm imbiero šaknies
3 vidutinio dydžio morkų pusės sviestinio moliūgo
400 ml sultinio – tinka vištienos arba daržovių
2 valgomųjų šaukštų riešutų sviesto
2 valgomųjų šaukštų citrinų sulčių
200 g tiršto kokosų pieno druskos, pipirų

Kaip dariau ir padariau:

1. Mama nedideliais kubeliais supjaustė svogūną, česnakų skilteles ir imbierą, morkas supjaustė griežinėliais, o moliūgus – kubeliais.

2. Puode, kuriame galima ir virti, ir kepti, mama įkaitino aliejų ir sudėjo svogūną, česnakus ir imbierą, maišydama kepino kelias minutes.

3. Į puodą subėrėme morkas ir moliūgą,, maišydamos kepinome 5 min.

4. Į puodą supylėme sultinį, uždengėme ir virėme ant vidutinės kaitros apie 30 min., kol daržovės suminkštėjo.

5. Į išvirusią sriubą dėjome riešutų sviestą, įspaudėme citrinų sulčių, supylėme kokosų pieną ir pakaitinome dar kelias minutes.

6. Sriubą mama sutrynė maisto smulkintuvu iki vientisos masės.

7. Paragavau ir pagal skonį pagardinau druska bei pipirais.

8. Patiekdami apšlakstėme aliejumi, o tėtis savo sriubą pagardino kokosų pienu, sezamų sėklomis ir smulkintais žalumynais.