MARTHA STEWART - pasaulinis bestseleris pagaliau lietuviškai! KULINARIJOS MOKYKLA - pamokos ir receptai namų šefui
Įdomybės

MARTHOS STEWART KULINARINĖ MOKYKLA: kaip išvirti tobulus kiaušinius Šv. Velykų rytą?

Didelė laimė puoselėti tradicijas ir Šv. Velykų rytą drauge su visa šeima susirinkti prie bendro vaišių stalo. Pakili nuotaika, šventiškas šurmulys, mažųjų klegesys ir, žinoma, gražiausio ir kiečiausio margučio varžytuvės! Tačiau ar žinote, kaip išvirti tobulus kiaušinius, kuriuos su malonumu valgytų tiek suaugę, tiek vaikai? Dalijamės naudingais patarimais iš tarptautinio Mathos Stewart bestselerio KULINARIJOS MOKYKLA: pamokos ir receptai namų šefui.

Kodėl norint kietai išsivirti kiaušinį iš tiesų jo visiškai nereikia virti?

Norint kietai išsivirti kiaušinį iš tiesų visiškai nereikia virti, nes kitaip jis taps it guminis ir pernelygMARTHA STEWART - pasaulinis bestseleris pagaliau lietuviškai! KULINARIJOS MOKYKLA - pamokos ir receptai namų šefui sausas. Taigi laikykitės toliau pateiktų nurodymų, ir kiaušinius pavyks išvirti nepriekaištingai – baltymai bus nepernelyg kieti, o tryniai pačiame viduryje dar šiek tiek minkšti.

Kaip išvirti tobulus kietai virtus kiaušinius?

Sudėkite kiaušinius į gilų prikaistuvį, užpilkite šaltu vandeniu, kad apsemtų per 2,5 cm, ant didelės
kaitros užvirkite, tada tuojau pat nukelkite, uždenkite ir atidėkite 13 minučių. Šaukštu su skylutėmis perkelkite kiaušinius į indą su lediniu vandeniu. Patiekite šiltus arba laikykite vandenyje apie 10 minučių, kol visiškai atvės.

Kaip išvirti tobulus minkštai virtus kiaušinius?

Jei norite minkštai virtų kiaušinių, į gilų prikaistuvį iki pusės pripilkite vandens, kaip reikiant užvirkite ir šaukštu su skylutėmis atsargiai panardinkite į vandenį kiaušinius. Uždenkite prikaistuvį ir nukelkite nuo viryklės. Atidėkite 4-6 minutes (priklausomai nuo to, kokio minkštumo trynius mėgstate).

Jeigu ketinate patiekti su lukštu, tuojau pat įskelkite platesnįjį galą peiliu ir pašalinkite viršūnėlę. Jei ketinate patiekti be lukšto, laikydami kiaušinį viršum nedidelio dubenėlio pabarbenkite peiliu aplink centrą ir atsargiai nulupkite lukštą, o paskui šaukštu išimkite kiaušinį ir dėkite tiesiai į dubenėlį.

Ką daryti, kad kietai virti kiaušiniai lengviau luptųsi?

MARTHA STEWART - pasaulinis bestseleris pagaliau lietuviškai! KULINARIJOS MOKYKLA - pamokos ir receptai namų šefui

Prieš lupdami kietai virtą kiaušinį padėkite ant kieto paviršiaus ir paritinėkite spausdami delnu, kad suskeldėtų lukštas (jei įskelsite trinktelėdami į dubens kraštą, lupdami galite sugadinti baltymą). Šaltus kiaušinius lupti lengviau. Pamėginkite lupamą kiaušinį laikyti po tekančio vandens srove – tai irgi gali padėti.

Ar visada patys šviežiausi kiaušiniai yra geriausias pasirinkimas?

Jeigu ketinate kepti arba virti be lukšto, šviežias, stangrus kiaušinis formą išlaikys geriau, bet jei norite kietai virto kiaušinio, geriau rinktis šiek tiek senesnį negu atkeliavusį tiesiai iš vištidės, mat po kurio laiko lukšto viduje esanti membrana atšoka ir dėl to senesnį kiaušinį nulupti pavyks lengviau.

Tik visuomet atkreipkite dėmesį į pakavimo datą ant pakuotės. Kiaušinius po šios datos derėtų laikyti ne ilgiau kaip keturias ar penkias savaites, nes paskui ima prastėti kokybė.

Kiek ilgai galima laikyti virtus kiaušinius?

Neluptus kietai virtus kiaušinius galima laikyti  šaldytuve ne ilgiau kaip savaitę.

Kaip pasigaminti naminio majonezo?

Kiaušinis ir majonezas – neišskiriamas duetas, tačiau parduotuvėse parduodamų majonezo padažų sudėtis dažnai kelia abejonių. Kiekvieną savaitę gaminti naminį majonezą būtų didelis iššūkis, tačiau kodėl gi nepasigaminus jo patiems ypatingomis progomis, pavyzdžiui, Šv. Velykoms?

Paprasti ingredientai ir kelios gaminimo paslaptys, o rezultatas kokybe gerokai pranoks pirktinį produktą! Pagrindinė gaminimo paslaptis – lėtas aliejaus pylimas maža srovele ir nepaliaujamas, intensyvus plakimas. Jei paisysite šių patarimų, mišinys bus purus, o mažučius aliejaus lašelius jame sups citrinų sultys.

 MARTHA STEWART - pasaulinis bestseleris pagaliau lietuviškai! KULINARIJOS MOKYKLA - pamokos ir receptai namų šefui

NAMINIS MAJONEZAS (1 puodelis)

  • 1 didelio kiaušinio trynys
  • 1 arbatinis šaukštelis Dižono garstyčių
  • 2 arbatiniai šaukšteliai šviežių citrinų sulčių
  • ¼ arbatinio šaukštelio rupios druskos (arba pagal skonį)
  • 1 puodelis saulėgrąžų, dygminų arba vynuogių kauliukų aliejaus

Į dubenį sudėkite trynį, garstyčias, įpilkite 1 arbatinį šaukštelį citrinų sulčių, suberkite druską (1 žingsnis) ir plakite, kol visiškai išmaišysite ir masė taps vientisa. Aliejų pradėkite pilti po lašelį ir be paliovos plakite, kol mišinys pradės tirštėti (2 žingsnis). Įpilkite antrą arbatinį šaukštelį citrinų sulčių, o tada, be paliovos plakdami, plonyte  MARTHA STEWART - pasaulinis bestseleris pagaliau lietuviškai! KULINARIJOS MOKYKLA - pamokos ir receptai namų šefuisrovele pilkite aliejų, kol įmaišysite jį visą ir padažas virs tiršta emulsija (3 žingsnis). Naudokite iškart arba supilkite į sandariai uždaromą indą ir laikykite šaldytuve ne ilgiau kaip savaitę.

P.S. Jei prireikė pataisyti sugadintą emulsiją (jei atrodo it sukrekėjusi), įpilkite į dubenį 1 arbatinį šaukštelį vandens (šalto, jei emulsija šilta, ir šilto, jei ji šalta). Plakdami maišykite padažą su vandeniu, kol vėl taps purus ir vientisas.

Daugiau naudingų patarimų, receptų, idėjų ir kitų kulinarinių triukų ieškokite knygoje MARTHA STEWART KULINARIJOS MOKYKLA: pamokos ir receptai namų šefui!

Esu iš tų žmonių, kuriems knygų reikia kaip oro – tam, kad pilnais plaučiais būtų galima įkvėpti tyro ir gaivaus idėjų gūsio. Visuomet ant stalelio prie lovos savo akimirkos laukia bent trys skirtingo žanro knygos – juk niekada nežinai, kada bus TA nuotaika. Aplink tiek daug įdomių knygų, o joms perskaityti laiko tiek mažai!