NATŪRALUS RAUGINIMAS
NATŪRALUS RAUGINIMAS
17
  • Išparduota
Pirma lietuviška knyga, skirta natūraliam rauginimui, kitaip vadinamam „laukine fermentacija". Tai bandymas pažvelgti į mums įprastus dalykus kitomis akimis, rauginimą papildant įvairesniais produktais, naudojant įvairius žalumynus, kurių gausu Lietuvos pievose ir miškuose.
0
  • Autorius: Ieva Šidlaitė
  • Leidėjas:
  • Metai: 2017
  • Puslapiai: 236
  • ISBN: 9786099557137
  • Versijos kodas: PT.
  • Formatas: 20 x 25 x 2,5 cm, kieti viršeliai
  • Kalba: Lietuvių

NATŪRALUS RAUGINIMAS | Ieva Šidlaitė | knygos.lt

Atsiliepimai

  • 2020-05-14

Vertinga, graži ir maistinga!

Vertinga, graži ir maistinga!

Aprašymas

Pasaulyje išpopuliarėjus rauginimui kaip sveikam, natūraliam ir vertingam maisto apdorojimo būdui, rauginimo banga po truputį pasiekė ir Lietuvą. Tai pirma lietuviška knyga, skirta natūraliam rauginimui, kitaip vadinamam „laukine fermentacija" (wild fermentation). Lietuvoje rauginimo tradicija niekada nebuvo nutrūkusi, mes visą laiką valgėme raugintus kopūstus ir agurkus, raugintą ruginę duoną, rūgpienį, girą ir visi šie produktai buvo savaime suprantami, tik gal pernelyg įprasti ar per paprasti. Ši knyga – tai bandymas pažvelgti į mums įprastus ir paprastus dalykus kitomis akimis, rauginimą papildant įvairesniais produktais, naudojant žoleles ir laukinius valgomuosius augalus, kurių gausu Lietuvos pievose ir miškuose.

Raugintas arba fermentuotas maistas kaip atskira maisto grupė yra gana maistingas ir lengvai virškinamas, kadangi rūgimo metu vykstantys biocheminiai procesai padaro maistines medžiagas lengviau pasiekiamas žmogaus organizmui, padaugėja B grupės vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Raugintas maistas taip pat kupinas gyvų pieno rūgščių bakterijų, kurios gali prisidėti prie sklandesnio virškinamojo trakto darbo, tokiu būdu pasitarnaujant imuninei sistemai ir bendrai organizmo būklei. Žinoma, nereikėtų pervertinti šio maisto sveikatinimo galimybių ir geriausia vadovautis individualia vartojimo patirtimi, bet neabejotinai vieno ar kito rauginto produkto įtraukimas į mitybos racioną gali būti naudingas visiems.

Tuo pačiu rauginimas – kūrybiškas procesas, atitraukiantis nuo pramoninio, perdirbto ir vienodo maisto, stokojančio maistinių ar skoninių savybių. Gamindami maistą su bakterijų, mielių bei vietinių laukinių augalų pagalba, mes prisidedame kurdami ir išsaugodami unikalų maisto paveldą, susipažįstame su neaprėpiamu gyvų mikroorganizmų pasauliu, egzistuojančiu dermėje su mūsiškiu.
Šioje knygoje rasite pagrindinius įvairių produktų rauginimo būdus ir receptus, sužinosite, kaip tuos raugintus produktus panaudoti gaminant patiekalus. Dalis receptų parengti remiantis senovės lietuvių patirtimi, kai kurie – žinomi pasaulyje, tokie kaip populiarusis kombučia gėrimas, kita dalis – originalūs, kurti autorės Ievos Šidlaitės, gyvenančios rūkų gaubiamame Slėnyje.

Skaitydami šią knygą pabandykite naujai pažvelgti į mūsų krašto rauginimo tradicijas. Tikimės, ji įkvėps permainoms namų virtuvėje.

Autorė Ieva Šidlaitė
Kultūros istorijos magistrė, po studijų triukšmingame Vilniuje pabėgusi gyventi į miškų apsuptą vienkiemį Neries regioniniame parke, vadinamąjį Slėnį. Čia iš miesto šurmulio ji išnėrė į visai kitokią kasdienybę: rūko apgaubtas pievas, gyvybės pilnus miškus ir iššūkių kupiną, visiškai naują virtuvę. Įkvėpta gamtos, autorė pradėjo domėtis valgomaisiais laukiniais augalais ir tikro maisto gamyba. Iš pradžių savo žinias taikė gamindama šeimai, bet ilgainiui Ieva sukaupė pakankamai patirties, kad galėtų ja pasidalyti su kitais. Dabar apie tradicinę virtuvę, fermentaciją, rauginimą ir valgomuosius laukinius augalus Ieva ne tik rašo straipsnius, bet savo patiekalais vaišina Slėnyje esančių svečių namų lankytojus, organizuoja mokymus ir rengia kasmetinius vasaros seminarus.

Išparduota

Turi egzempliorių? Parduok!


Pasaulyje išpopuliarėjus rauginimui kaip sveikam, natūraliam ir vertingam maisto apdorojimo būdui, rauginimo banga po truputį pasiekė ir Lietuvą. Tai pirma lietuviška knyga, skirta natūraliam rauginimui, kitaip vadinamam „laukine fermentacija" (wild fermentation). Lietuvoje rauginimo tradicija niekada nebuvo nutrūkusi, mes visą laiką valgėme raugintus kopūstus ir agurkus, raugintą ruginę duoną, rūgpienį, girą ir visi šie produktai buvo savaime suprantami, tik gal pernelyg įprasti ar per paprasti. Ši knyga – tai bandymas pažvelgti į mums įprastus ir paprastus dalykus kitomis akimis, rauginimą papildant įvairesniais produktais, naudojant žoleles ir laukinius valgomuosius augalus, kurių gausu Lietuvos pievose ir miškuose.

Raugintas arba fermentuotas maistas kaip atskira maisto grupė yra gana maistingas ir lengvai virškinamas, kadangi rūgimo metu vykstantys biocheminiai procesai padaro maistines medžiagas lengviau pasiekiamas žmogaus organizmui, padaugėja B grupės vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Raugintas maistas taip pat kupinas gyvų pieno rūgščių bakterijų, kurios gali prisidėti prie sklandesnio virškinamojo trakto darbo, tokiu būdu pasitarnaujant imuninei sistemai ir bendrai organizmo būklei. Žinoma, nereikėtų pervertinti šio maisto sveikatinimo galimybių ir geriausia vadovautis individualia vartojimo patirtimi, bet neabejotinai vieno ar kito rauginto produkto įtraukimas į mitybos racioną gali būti naudingas visiems.

Tuo pačiu rauginimas – kūrybiškas procesas, atitraukiantis nuo pramoninio, perdirbto ir vienodo maisto, stokojančio maistinių ar skoninių savybių. Gamindami maistą su bakterijų, mielių bei vietinių laukinių augalų pagalba, mes prisidedame kurdami ir išsaugodami unikalų maisto paveldą, susipažįstame su neaprėpiamu gyvų mikroorganizmų pasauliu, egzistuojančiu dermėje su mūsiškiu.
Šioje knygoje rasite pagrindinius įvairių produktų rauginimo būdus ir receptus, sužinosite, kaip tuos raugintus produktus panaudoti gaminant patiekalus. Dalis receptų parengti remiantis senovės lietuvių patirtimi, kai kurie – žinomi pasaulyje, tokie kaip populiarusis kombučia gėrimas, kita dalis – originalūs, kurti autorės Ievos Šidlaitės, gyvenančios rūkų gaubiamame Slėnyje.

Skaitydami šią knygą pabandykite naujai pažvelgti į mūsų krašto rauginimo tradicijas. Tikimės, ji įkvėps permainoms namų virtuvėje.

Autorė Ieva Šidlaitė
Kultūros istorijos magistrė, po studijų triukšmingame Vilniuje pabėgusi gyventi į miškų apsuptą vienkiemį Neries regioniniame parke, vadinamąjį Slėnį. Čia iš miesto šurmulio ji išnėrė į visai kitokią kasdienybę: rūko apgaubtas pievas, gyvybės pilnus miškus ir iššūkių kupiną, visiškai naują virtuvę. Įkvėpta gamtos, autorė pradėjo domėtis valgomaisiais laukiniais augalais ir tikro maisto gamyba. Iš pradžių savo žinias taikė gamindama šeimai, bet ilgainiui Ieva sukaupė pakankamai patirties, kad galėtų ja pasidalyti su kitais. Dabar apie tradicinę virtuvę, fermentaciją, rauginimą ir valgomuosius laukinius augalus Ieva ne tik rašo straipsnius, bet savo patiekalais vaišina Slėnyje esančių svečių namų lankytojus, organizuoja mokymus ir rengia kasmetinius vasaros seminarus.

Atsiliepimai

    • Almas
    • 2021-02-23

    Tiesiog gera knyga. Gal receptų mažoka.

    • Ajida
    • 2020-09-17

    Tikėjausi gilesnės informacijos. Labai susikoncentruota į apipavidalinimą. Išvaizda labai graži, bet turinys silpnas

    • Eimantas S.
    • 2020-05-14

    Vertinga, graži ir maistinga!

    • Skaitytojas
    • 2020-04-30

    Knygos turinys tikrai labai įdomus ir naudingas, bet knygos dizainas, teksto išdėstymas labai nepatiko ir net trukdo knygos skaitymui ir priėmimui

    • Skaitytoja
    • 2019-10-07

    Pastaraisiais metais, prieš perkant knygą, reikia labai gerai pasvarstyti, ar verta. Jau vien dėl finansinių sumetimų. Ši knyga toli gražu nėra žinių apie rauginimą lobynas, nors, vertinant pagal knygos kainą, tokia turėtų būti. Baisus nusivylimas vietoje patarimų apie rauginimą žiūrėti nesuskaičiuojamas foto. Ypač Ievos guminių botų, kuriems, tarsi VIP svečiams, skiriamas visas knygos puslapis. Tikiu, kad knygos autorės ketinimai buvo kilnūs. Tačiau derėtų atminti, kad informacinio pobūdžio knyga (o ji pretendavo tokia tapti), negali būti paverčiama menine. Žodžiu, labai prašauta pro šalį. Lauksime kitų autorių knygų apie rauginimą. O tuo tarpu teks pasikliauti internetu.

    • Danute
    • 2018-03-23

    Labai laukiau šios knygos, skaičiavau dienas, kada pagaliau pasirodys..... beet atsiverčiau, ir nepirkau, man užkliuvo didelis šriftas, negalėjau prisiversti, labai nepatogu skaityti tokio dydžio raides. nors nuotraukos nuostabios, ir tikiu parašyta daug naudingos informacijos

    • Asta
    • 2018-02-14

    Labai rimtai, neatmestinai, tikrai gerai parasyta knyga, suteikianti daug naudingos informacijos.

    • Birute B.
    • 2018-02-14

    Labai gražios iliustracijos......

    • Odeta S.
    • 2018-01-14

    Pirkdama šią knygą, tikėjausi iš jos daugiau, galvojau bus pilna receptų, kaip rauginti įvairias daržoves, o ne tik agurkus ir kopūstus. Sumokėjus už knygą 20 eur supranti, kad ji nieko verta, perverčiau ir padėjau į lentyną, manau jeigu žmogus ima rašyti knygą, ji turi būti tobula nuo pirmo iki paskutinio puslapio, o dabar be gražių nuotraukų ir prabangaus popieriaus nieko įdomaus neradau, ši knyga tikrai neverta tokių pinigų, o internete rasite daugiau informacijos bei receptų apie rauginimą.

    • Skaitytojas
    • 2018-01-03

    Labai bendrai apžvelgiamas rauginimas ir kepimas. Stinga fokuso į rauginimo technologiją ir niuansus bei duonos kepimo smulkmes. Gražu pažiūrėti, smagu pasidžiaugti kad kažkam sekasi rauginimas, bet knygos tikslas vargu ar yra perduoti susidomėjusiam vartotojui žinias, kaip tapti raugintojų bendruomenės nariu. Vertinimas yra subjektyvus.

    • Marija P.
    • 2017-11-25

    Puiki bei kokybiška knyga. Dailios ir "skanios" fotografijos, įdomūs, senoviniai ir modernūs rauginimo receptai, verta savo vietos namų bibliotekoje.

    • Tiesiog nuostabu!
    • 2017-11-05

    Atsisveikindami su širdžiai mielu lietuvišku LITU, knygų skaitytojai net baisiausiame nakties košmare nesapnavo, kad neprabėgus nei 3 metams vos 200 psl. apimties knyga kainuos 100 litų. Čia tai bent! Tiesiog svajonių išsipildymas, ne kitaip...

Rodyti daugiau
17 pirkėjai įvertino šią prekę.
5
25%
4
0%
3
17%
2
8%
1
8%