Atsiliepimai
Įdomi knyga, o maisto receptai labai įdomūs, kelia nuostabą.
Įdomi knyga, o maisto receptai labai įdomūs, kelia nuostabą.
Labai įdomi knyga. Ne tik papildė namų biblioteką, bet ir puikiai tiko kaip dovana.
Labai įdomi knyga. Ne tik papildė namų biblioteką, bet ir puikiai tiko kaip dovana.
Kadangi itin domiuosi istorija ir ypač biografijomis, knygą pirkau ne dėl receptų. Todėl man labiausiai patiko pačios Smetonienės gyvenimo aprašymas. Aš apie ją...
Kadangi itin domiuosi istorija ir ypač biografijomis, knygą pirkau ne dėl receptų. Todėl man labiausiai patiko pačios Smetonienės gyvenimo aprašymas. Aš apie ją daug girdėjau, bet buvau susidariusi visai kitokią nuomonę. Ką domina tarpukario laikotarpis, to laikotarpio mados, gyvenimo būdas ir papročiai, labai rekomenduoju paskaityti. Ir šiurpas ėjo skaitant, koks buvo sunkus net ir prezidentienės gyvenimas ir pasididžiavimas Lietuvišku tikruoju elitu. Na o receptai, tai yra kaip vyšnaitė ant torto - jei mėgsti gaminti ir pritrūkai fantazijos - va tau iššūkis, pagamink ką nors skanaus kaip gamino tavo bobutė. Na pažiūrėkim, ar pavyks.
Knyga labai patiko, receptai įkvėpė svečių arbatėlėms sodyboje. Smetonų istorija gana išsami, plačiai atskleistas Smetonienės vaidmuo. Ačiū autoriams už malonia...
Knyga labai patiko, receptai įkvėpė svečių arbatėlėms sodyboje. Smetonų istorija gana išsami, plačiai atskleistas Smetonienės vaidmuo. Ačiū autoriams už maloniai praleistą laiką.
Ši knyga sugriovė daugelį turėtų stereotipų apie Smetonienės asmenybę kaip buržuazijos gėrybėse besimaudančią Kauno ponią ir atskleidė ją iš priešingos pusės: k...
Ši knyga sugriovė daugelį turėtų stereotipų apie Smetonienės asmenybę kaip buržuazijos gėrybėse besimaudančią Kauno ponią ir atskleidė ją iš priešingos pusės: kaip veiklią, išmintingą, žmonėms ir savo šaliai atsidavusią moterį, charizmatišką politinę figūrą, turėjusią nepaprastai įdomią gyvenimo istoriją. Knyga uždegė nuoširdžias simpatijas šiai asmenybei, atskleidė jos ryškų charakterį, altruizmą, vidinę stiprybę. Receptai varvina seilę, jų atkartoti kol kas nemėginau, tačiau nemaža dalis turėtų būti įveikiami ir pradedančioms šeimininkėms. Knygoje naudojama nemažai senų reprodukuotų nuotraukų, kurios yra tarsi gyvi stop kardai iš seno gražaus filmo. Tai puiki knyga, sužadinanti įvairias žmogiškas jusles savo paveikiu istoriniu turiniu, puikiai parinktomis nuotraukomis, patiekalų piešiniais bei įtraukiančia pasakojimo gija.
Turininga, puiki knyga, ačiū autorėms už puikų darbą
Turininga, puiki knyga, ačiū autorėms už puikų darbą
Aprašymas
Ši knyga – tai pažintis su pirmąja Nepriklausomos Lietuvos valstybės ponia – Sofija Smetoniene. Moterimi, kuriai gyvenime buvo skirti dideli ir nevienareikšmiški vaidmenys: dvarininkaitė ir ūkvedė, žmona ir mama, Prezidento partnerė ir patarėja, diplomatė ir visuomenės veikėja, šeimininkė ir aistringa kortuotoja, bėglė ir emigrantė. Istorikų teigimu, Sofija Smetonienė kūrė Prezidento rūmų etiketą, puoselėjo diplomatinius ryšius su Kaune rezidavusiais užsienio šalių atstovais, turėjo įtakos priimant tam tikrus valstybei reikšmingus sprendimus, aktyviai veikė socialinės rūpybos ir moterų švietimo srityje. Amžininkai savo prisiminimuose pabrėžia Sofijos charizmą, prigimtinę lyderystę, guvų protą, interesų platumą.
Neabejingus Lietuvos istorijai ir gastronomijai skaitytojus kviečiame į prezidentienės virtuvę, kurioje virs intrigos ir barščiai, liesis politinės aistros ir krupnikas, kvepės kava, prancūziškais parfumais ir tabaku. Patirsite tarpukario inteligentijos gyvenimą su visomis jo spalvomis.
Knygoje:
Daug legendų sklando apie Prezidento Antano Smetonos valgymo įpročius, bet turbūt labai smalsu sužinoti, kaip buvo iš tikrųjų?
Skaitydami apie tarpukario gastronomijos kultūrą, daug sužinosite ir apie to laikmečio kasdienybės istoriją. Koks buvo prezidentinis valgiaraštis, pagal buvo atsirenkami patiekalai, koks stalas buvo ruošiamas oficialiems pietums ar vakarienėms? Kas pirmajai šeimai ruošdavo pusryčius? Ar prezidentienė laikėsi dietų? Viskas pakankamai plačiai atskleidžiama knygoje, kviečiančioje pasinerti į to laikotarpio gastronomines įdomybes ir madas bei patiems pasigaminti vieną ar kitą tarpukario laikų patiekalą. Teigiama, kad Sofija Smetonienė tarpukariu išpopuliarino popiečio arbatėlių (angl. „five o'clock") tradiciją, kai namuose ar arbatinėse buvo geriama arbata ir vaišinamasi sumuštiniais bei saldumynais. Su arbata ypač rekomenduojame paragauti ištaigingo torto „Napoleono" (receptą rasite knygoje), kurį dažnai kepdavo ir pati Sofija Smetonienė.
Tarpukario receptus adaptavo šefas Egidijus Simutis, o jų iliustracijas šiai knygai sukūrė Vanda Padimanskaitė.
**
Kuriant Lietuvos valstybę XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje, vienas svarbiausių uždavinių buvo sukurti lietuvišką aukštąją kultūrą: literatūrą, teatrą, muziką, universitetą. Kartu su kitais kultūros elementais buvo kuriama ir naujoji lietuviška virtuvė. Pradedant pirmąja lietuviška gastronomijos knyga, 1893 metų Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadine" ir baigiant daugybe gastronomijos kursų, vykusių Lietuvos Respublikos metais miestuose ir mažesniuose miesteliuose. Tarpukario metais Lietuvos gastronomija pergyveno pakilimo laikotarpį. Kilo bendras pragyvenimo lygis, o su juo – maisto produktų pasirinkimas ir galimybės namuose gaminti įmantresnius patiekalus. Šeimininkės nestokojo naujų receptų, nes buvo leidžiama daug gastronomijos knygų lietuvių kalbą, o receptų skyreliai buvo ne vieno laikraščio ar žurnalo (pavyzdžiui žurnalo „Moteris") nuolatinė rubrika. Greta namų virtuvės, miestuose kūrėsi ir stiprėjo lietuviška restoranų kultūra (pavyzdžiui, restoranas „Trys milžinai" Kaune). Plito naujos gastronomijos mados (pavyzdžiui, vegetarizmas), populiarėjo sveika (ano meto supratimu) gyvensena. Na, ir taip, šiuo laikotarpiu išpopuliarėjo bulviniai patiekalai, kuriuos valgome iki šių dienų. Dalį šių, pirmosios Lietuvos Respublikos gastronomijos pasiekimų, rasite ir šioje knygoje.
Dr. Rimvydas Laužikas
APIE AUTORES
Ingrida Jakubavičienė
Istorikė, humanitarinių mokslų daktarė, publicistė, lektorė, parodų kuratorė. Dirbdama Istorinėje Prezidentūroje Kaune, ji jau 8 metus tyrinėja Smetonų šeimos gyvenimą ir kasmet atranda vis naujų faktų ir detalių. Istorikė yra penkių mokslinių monografijų autorė ar bendraautorė.
Jolita Bernotienė
Idėjos autorė, ekonomistė, istorijos entuziastė, Vilniaus miesto gidė, knygos „Karalienės Bonos virtuvė" sumanytoja ir viena iš autorių.
Ši knyga – tai pažintis su pirmąja Nepriklausomos Lietuvos valstybės ponia – Sofija Smetoniene. Moterimi, kuriai gyvenime buvo skirti dideli ir nevienareikšmiški vaidmenys: dvarininkaitė ir ūkvedė, žmona ir mama, Prezidento partnerė ir patarėja, diplomatė ir visuomenės veikėja, šeimininkė ir aistringa kortuotoja, bėglė ir emigrantė. Istorikų teigimu, Sofija Smetonienė kūrė Prezidento rūmų etiketą, puoselėjo diplomatinius ryšius su Kaune rezidavusiais užsienio šalių atstovais, turėjo įtakos priimant tam tikrus valstybei reikšmingus sprendimus, aktyviai veikė socialinės rūpybos ir moterų švietimo srityje. Amžininkai savo prisiminimuose pabrėžia Sofijos charizmą, prigimtinę lyderystę, guvų protą, interesų platumą.
Neabejingus Lietuvos istorijai ir gastronomijai skaitytojus kviečiame į prezidentienės virtuvę, kurioje virs intrigos ir barščiai, liesis politinės aistros ir krupnikas, kvepės kava, prancūziškais parfumais ir tabaku. Patirsite tarpukario inteligentijos gyvenimą su visomis jo spalvomis.
Knygoje:
Daug legendų sklando apie Prezidento Antano Smetonos valgymo įpročius, bet turbūt labai smalsu sužinoti, kaip buvo iš tikrųjų?
Skaitydami apie tarpukario gastronomijos kultūrą, daug sužinosite ir apie to laikmečio kasdienybės istoriją. Koks buvo prezidentinis valgiaraštis, pagal buvo atsirenkami patiekalai, koks stalas buvo ruošiamas oficialiems pietums ar vakarienėms? Kas pirmajai šeimai ruošdavo pusryčius? Ar prezidentienė laikėsi dietų? Viskas pakankamai plačiai atskleidžiama knygoje, kviečiančioje pasinerti į to laikotarpio gastronomines įdomybes ir madas bei patiems pasigaminti vieną ar kitą tarpukario laikų patiekalą. Teigiama, kad Sofija Smetonienė tarpukariu išpopuliarino popiečio arbatėlių (angl. „five o'clock") tradiciją, kai namuose ar arbatinėse buvo geriama arbata ir vaišinamasi sumuštiniais bei saldumynais. Su arbata ypač rekomenduojame paragauti ištaigingo torto „Napoleono" (receptą rasite knygoje), kurį dažnai kepdavo ir pati Sofija Smetonienė.
Tarpukario receptus adaptavo šefas Egidijus Simutis, o jų iliustracijas šiai knygai sukūrė Vanda Padimanskaitė.
**
Kuriant Lietuvos valstybę XIX amžiaus pabaigoje – XX amžiaus pradžioje, vienas svarbiausių uždavinių buvo sukurti lietuvišką aukštąją kultūrą: literatūrą, teatrą, muziką, universitetą. Kartu su kitais kultūros elementais buvo kuriama ir naujoji lietuviška virtuvė. Pradedant pirmąja lietuviška gastronomijos knyga, 1893 metų Liudvikos Didžiulienės-Žmonos „Lietuvos gaspadine" ir baigiant daugybe gastronomijos kursų, vykusių Lietuvos Respublikos metais miestuose ir mažesniuose miesteliuose. Tarpukario metais Lietuvos gastronomija pergyveno pakilimo laikotarpį. Kilo bendras pragyvenimo lygis, o su juo – maisto produktų pasirinkimas ir galimybės namuose gaminti įmantresnius patiekalus. Šeimininkės nestokojo naujų receptų, nes buvo leidžiama daug gastronomijos knygų lietuvių kalbą, o receptų skyreliai buvo ne vieno laikraščio ar žurnalo (pavyzdžiui žurnalo „Moteris") nuolatinė rubrika. Greta namų virtuvės, miestuose kūrėsi ir stiprėjo lietuviška restoranų kultūra (pavyzdžiui, restoranas „Trys milžinai" Kaune). Plito naujos gastronomijos mados (pavyzdžiui, vegetarizmas), populiarėjo sveika (ano meto supratimu) gyvensena. Na, ir taip, šiuo laikotarpiu išpopuliarėjo bulviniai patiekalai, kuriuos valgome iki šių dienų. Dalį šių, pirmosios Lietuvos Respublikos gastronomijos pasiekimų, rasite ir šioje knygoje.
Dr. Rimvydas Laužikas
APIE AUTORES
Ingrida Jakubavičienė
Istorikė, humanitarinių mokslų daktarė, publicistė, lektorė, parodų kuratorė. Dirbdama Istorinėje Prezidentūroje Kaune, ji jau 8 metus tyrinėja Smetonų šeimos gyvenimą ir kasmet atranda vis naujų faktų ir detalių. Istorikė yra penkių mokslinių monografijų autorė ar bendraautorė.
Jolita Bernotienė
Idėjos autorė, ekonomistė, istorijos entuziastė, Vilniaus miesto gidė, knygos „Karalienės Bonos virtuvė" sumanytoja ir viena iš autorių.
Ženkliuku „Kainos garantija” pažymėtoms prekėms Knygos.lt garantuoja geriausią kainą. Jei identiška prekė kitoje internetinėje parduotuvėje kainuoja mažiau - kompensuojame kainų skirtumą. Kainos lyginamos su knygos.lt nurodytų parduotuvių sąrašu prekių kainomis. Knygos.lt įsipareigoja kompensuoti kainų skirtumą pirkėjui, kuris kreipėsi „Kainos garantijos” taisyklėse nurodytomis sąlygomis. Sužinoti daugiau
DĖMESIO!
Ši knyga pateikiama ACSM formatu. Jis nėra tinkamas įprastoms skaityklėms, kurios palaiko EPUB ar MOBI formato el. knygas.
Svarbu! Nėra galimybės siųstis el. knygų jungiantis iš Jungtinės Karalystės.
Daugiau informacijos apie ACSM formato knygas ir kaip jas skaityti rasite čia.
DĖMESIO!
Tai yra elektroninė knyga, skirta skaityti el. knygų skaityklėse, telefonuose, planšetėse ar kompiuteriuose.
Svarbu! Nėra galimybės siųstis el. knygų jungiantis iš Jungtinės Karalystės.
DĖMESIO!
Tai knyga, kurią parduoda privatus žmogus. Kai apmokėsite užsakymą, jį per 7 d. išsiųs knygos pardavėjas . Jei to pardavėjas nepadarys laiku, pinigai jums bus grąžinti automatiškai.
Šios knygos būklė nėra įvertinta knygos.lt ekspertų, todėl visa atsakomybė už nurodytą knygos kokybę priklauso pardavėjui.
Norite ir jūs parduoti skaitytas knygas ir užsidirbti?
Sužinokite daugiau čia
Perskaityta knyga: Nenauja knyga, kuri parduodama tiesiai iš knygos.lt sandėlio. Knygos kokybė įvertinta knygos.lt ekspertų.
Atsiliepimai
Turininga, puiki knyga, ačiū autorėms už puikų darbą
Ši knyga sugriovė daugelį turėtų stereotipų apie Smetonienės asmenybę kaip buržuazijos gėrybėse besimaudančią Kauno ponią ir atskleidė ją iš priešingos pusės: kaip veiklią, išmintingą, žmonėms ir savo šaliai atsidavusią moterį, charizmatišką politinę figūrą, turėjusią nepaprastai įdomią gyvenimo istoriją. Knyga uždegė nuoširdžias simpatijas šiai asmenybei, atskleidė jos ryškų charakterį, altruizmą, vidinę stiprybę. Receptai varvina seilę, jų atkartoti kol kas nemėginau, tačiau nemaža dalis turėtų būti įveikiami ir pradedančioms šeimininkėms. Knygoje naudojama nemažai senų reprodukuotų nuotraukų, kurios yra tarsi gyvi stop kardai iš seno gražaus filmo. Tai puiki knyga, sužadinanti įvairias žmogiškas jusles savo paveikiu istoriniu turiniu, puikiai parinktomis nuotraukomis, patiekalų piešiniais bei įtraukiančia pasakojimo gija.
Knyga labai patiko, receptai įkvėpė svečių arbatėlėms sodyboje. Smetonų istorija gana išsami, plačiai atskleistas Smetonienės vaidmuo. Ačiū autoriams už maloniai praleistą laiką.
Kadangi itin domiuosi istorija ir ypač biografijomis, knygą pirkau ne dėl receptų. Todėl man labiausiai patiko pačios Smetonienės gyvenimo aprašymas. Aš apie ją daug girdėjau, bet buvau susidariusi visai kitokią nuomonę. Ką domina tarpukario laikotarpis, to laikotarpio mados, gyvenimo būdas ir papročiai, labai rekomenduoju paskaityti. Ir šiurpas ėjo skaitant, koks buvo sunkus net ir prezidentienės gyvenimas ir pasididžiavimas Lietuvišku tikruoju elitu. Na o receptai, tai yra kaip vyšnaitė ant torto - jei mėgsti gaminti ir pritrūkai fantazijos - va tau iššūkis, pagamink ką nors skanaus kaip gamino tavo bobutė. Na pažiūrėkim, ar pavyks.
Puiki knyga! Radau daug receptų, kuriuos noriu išbandyti. Ačiū knygos autorėms!
Labai įdomi knyga. Ne tik papildė namų biblioteką, bet ir puikiai tiko kaip dovana.
Puiki knyga, labai patiko.
Knyga nenuvylė. Receptai įdomūs ir pritaikomi šios dienos virtuvėje. Ačiū autoriams.
Gera knyga
Nepatiko, o receptai iš viso kažkokia tragedija. Gaila išleistų pinigų.
Įdomi knyga, o maisto receptai labai įdomūs, kelia nuostabą.
Įdomi
ok